2013. május 8., szerda

Rizsfelfújt

Gyerekkoromban nagymamám csinált gyakran rizsfelfújtat, vagy ahogy akkoriban hívtam "rizskót" :) Azóta már tudom, hogy becsületes neve rizskoch :) 
Hozzávalók:
250 g rizs
2 dl víz
1 l tej
10 dkg cukor
5 tojás
2 tk liszt
50 g vaj
csipet só
vanília aroma vagy vaníliás cukor, esetleg rúd
citromhéj, aki szereti
mazsola, aki szereti

A rizst a vízben feltesszük főni, majd mikor magába szívta sózzuk, és felöntjük tejjel. Főzzük, figyelünk, hogy ne égjen le, és amikor majdnem teljesen felszívta a tejet, lezárjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot jól elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Közben szétválasztjuk a tojásokat a sárgáját kikeverjük a puha vajjal, a fehérjét kemény habbá verjük. Ha a rizs kihűlt hozzákeverjük a tojássárgáját,majd óvatosan a felvert fehérjét is és a lisztet.
Ezután kivajazott, zsemlemorzsával meghintett hőálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben sütjük nem légkeverésen. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírt tehetünk rá. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e már. Kb. 30-40 perc 180 fokon.
Mellé ízlés szerint gyümölcsszószokat, csokiszószt adhatunk, de simán is finom :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése