Nem tűnik nagy dolognak egy finom túrógombóc elkészítése, de sokaknak bizony mégis gondot okoz. Van, hogy szétesik főzés közben, vagy olyan kemény lesz, mint a kő. Ismerős problémák?
Évek óta van egy nagyon jól bevált receptem, amit már szinte minden családtagomra és barátomra "átörökítettem". A titok az összetevők mennyiségében rejlik.
- 500 gramm túró ( ha van házi, az a legjobb, de a bolti túró is jó)
- 125 gramm búzadara (nem több, nem kevesebb, ez egy jól kikísérletezett mennyiség, amitől omlós, laza túrógombócot kapunk)
- egy diónyi olvasztott vaj
- 3 egész tojás
- kevés só
A túrót áttörjük, beletesszük a grízt (én bio durum búzadarát használok), a tojásokat, az olvasztott vajat és a sót. Jól összedolgozzuk. Akinek van türelme és ideje, hagyja állni 20-30 percet, ha nincs, akkor sem lesz semmi baj. Helyes kis gombócokat gyúrunk (a gyúrásnál figyelembe kell venni, hogy a gríz megdagad főzés közben), majd forró vízbe dobjuk, és kb. 15-20 percig lassan forraljuk. Az idő letelte után vegyünk ki egy gombócot, vágjuk ketté, és ellenőrizzük le, hogy a közepe is megfőtt-e már.
Lehet pirított zsemlemorzsával, vagy anélkül, (cukros) tejföllel fogyasztani.
Bo
Bo
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése