2013. január 29., kedd

Mikró nélkül is lehet élni


Amikor a műanyagok nagy részét száműztem az életünkből, akkor egy laza mozdulattal a mikrohullámú sütőnk dugóját is kihúztam a konnektorból. 
Hazudnék, ha azt állítanám, könnyű volt a kezdet. 
Reggel a gyerekek kakaója egy tejforraló lábasban kezdte fortyogását, és fél perc helyett legalább 5 percig tartott... 4 és fél perc veszteség. A "gyorsan bedobom a mikróba és pikk-pakk megeszem a hideg belsejű, ámde forró tányérú ebédek" kora is végleg leáldozott, így maradt a jól elfelejtett hagyományos rítus, a mumus: előveszek egy edényt, belemerem a megenni kívánt falatokat és nem kettő, hanem 5 perc alatt megmelegítem... máris napi 7 és fél perc veszteség. Ha netán lábasban nem melegíthetek, akkor jön a sütő, ami legalább 10-15 perccel vesz el többet az életemből, mintha behajítanám a mikróba. 

 A kérdés: megéri mindez?

Ha összeszámolnám, bár még sosem tettem, akkor legalább napi 30-45 perc "veszteséggel" indulok azokkal szemben, akik mindent mikróznak. Kaptam is elég "savazást" érte családtagoktól, barátoktól, de én mindvégig kiálltam amellett, hogy a mikrohullámú sütő nekünk nem jó. 
Amikor egy év elteltével visszadugtam, hogy a szilveszteri bulin kipattogtassam a kukoricát, egyből szénné égettem, mert természetesen elfelejtettem, hogy valamit beletettem. A második és egyben utolsó zacskó tartalma is megpörkölődött. Mikor ezt elmeséltem Ta-nak, viccesen csak annyit mondott: "Mert nomád lettél, és már nem tudod, hogyan kell a mikrót használni!" :)) Igen, nomád lettem, és BÜSZKÉN vállalom.

Miért is? 

Egyre több helyütt olvashatjuk, hogy a mikrohullámú sütő káros. Nem vagyok egy fizikus, szóval túl hosszan nem fogom ecsetelni, hogy miért, de a lényeg az, hogy a mikróban használatközben mikrohullámok rezegtetik és forgatják az ételben található molekulákat, azok súrlódásától melegszik meg az étel. Ám emiatt a folyamat miatt a vízmolekulák szerkezete is megváltozik, élettanilag károssá válik. Az elfogyasztott degenerált sejtek, pedig nem igazán segítik elő a megfelelő, egészséges sejtépítést.
Most lehet fintorogni, hogy ja-ja, mindez csupán rémhír, hogy merészelem ezeket mind leírni anélkül, hogy a kezemben lebegtetném a hivatalos betiltó okmányokat. Szerintem viszont vehetjük beismerésnek, hogy Franciaországban, Svájcban és több más országban már tilos a mikrohullámú sütők reklámozása. Hosszabb időt töltöttem Svájcban és tényleg nem hirdetik a mikrókat. Hagyományos svájci családoknál pedig nem is találkoztam mikróval. Nemrégiben bevándorlóknál viszont igen.

Nos, mindezek mellett pedig ne felejtsük el, hogy sokan "mikrózható" műanyagokkal tömik a mikrókat, pedig tudvalevő, hogy hő hatására a műanyagokból káros vegyületek szabadulhatnak fel és juthatnak az ételünkbe, tovább növelve szervezetünk állapotának romlását. 
Tehát szerintem igen is megéri az a kis időveszteség minden nap, mert így ezzel is kevesebb káros hatásnak teszem ki a családomat.

Bo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése