Én most e szerint a recept szerint készítettem:
- 40 dkg sima fehérliszt
- 20 dkg lisztkeverék (zabpehelyliszt, vitális glutén, zabpehely, teljes kiőrlésű liszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek burgonyapehely
- 3 dl biotej
- 3 kk só
- 1 kk cukor
-1 dl kókuszzsír olvasztva (erről egyszer majd születik egy bejegyzés...)
Mivel nem nagyon szeretek dagasztani, kihasználom a kenyérsütőgép előnyeit, és azzal kevertetem össze és kelesztem meg a tésztát. Ebben olyan lesz, amilyenre én csak hosszas kínlódás után tudnám összegyúrni.
Aki nem rendelkezik eme csodával, az hagyományosan a következőképpen járjon el.
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe tesszük a kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, olajat a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, majd egy órát kelesztjük meleg helyen a duplájára.
Ha kész a tészta, akkor jöhet a munka java :)
Lisztezett deszkára borítjuk a nem túl laza tésztánkat, és 12 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk őket kb. 25 centis négyzetekre, és az egyik sarkánál kezdjük feltekerni. Nem szokott tökéletesre sikerülni, de hát ez van, nem bolti :)
Ha mindet felgöngyöltük vagy zsemlére formáztuk, hagyni kell még kelni egy kicsit, én türelmetlen vagyok, ami élesztős tésztánál kifejezetten hátrány, de a 30 perc belefér nálam is. Takarjuk le őket, hadd pihenjenek.
Ezután egy lábosban vizet forralunk, de ne lobogjon, tegyünk bele egy teáskanál cukrot. Majd egyesével belehelyezgetjük a kifliket, zsemléket, és 8-10 mp-ig benne is hagyjuk.
Utána már csak a tepsire helyezzük, amin sütni szeretnénk.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, én sütni már kevesebben sütöm, kb. 175-180 fokon, és figyelem, hogy mikor pirul meg. Ha szép színe van, nem sápadt, akkor belül is átsült már, kb. 15-20 perc.
Nekem nagyon bejött ez a recept, majd még kísérletezek az összetevőkkel, főleg a liszttel.
És íme a végeredmény, amire a fiam egy kis sült csirke kíséretében annyit mondott: Anya, ez fejedelmi vacsora :)
TA
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése