Az időhiány gondolom mindenkinél szokott nehézséget okozni, illetve az, hogy a drága időt nem feltétlenül a konyhában szeretné az ember eltölteni, hogy az eredmény kb. tíz perc alatt feledésbe merüljön:)
A gyors ebédek kategóriájába sorolom a következő vasárnapi menünket, tényleg 1 óra alatt minden elkészül.
A különböző krémleveseket nálunk szeretik a gyerekek, de mivel én nem vagyok leveses, szegények nem kapnak olyan sokszor, ahogy igényelnék. De ma igen:) ezért készült a hagymaleves.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb vöröshagyma (kb.15 dkg)
- negyed szál póréhagyma
- két szál újhagyma
- 25 g vaj
- 1 ek liszt
- 650 ml húsleves alap (ez nálam víz benne biovegeta, nem is tudom, nálam sosincs húsleves alap, másnál szokott?!)
- 1 dl fehérbor (itthon csak pezsgő volt, nem sértődött meg a leves)
- 3 dl tejszín
- reszelt sajt
- kis bors, só.
Hagymákat vékony szeletekre vágtam, vajat lábosban felolvasztottam, és rádobtam őket.
Megpirítottam, rászórtam a lisztet, majd felöntöttem az alaplével és a borral/pezsgővel. Beleszórtam a fűszereket, és hagytam főni. Mikor a hagymák megfőttek, összeturmixoltam botmixerrel, majd felöltöttem a tejszínnel. Kóstolás, ízesítés, ha valami nem elég bele. Én még egy kis tejfölt tettem bele. Tálaláskor szórtam alá és a tetejére is reszelt sajtot, finom lett :)

A második fogás a lazac lett. Ezt a halat szeretjük mindannyian, a filéje tényleg filé, nem kell aggódni, hogy fuldokolni kezdünk:) A zöldségágyra pedig azért került, mert még karácsonykor készítettem bőrös malacot zöldségekkel, és akkor nagyon bejött mindenkinek, gondoltam átvarázsolom a lazac alá, talán nem rontja el ezt sem.
Amikkel ez készült:
- lazacfilé
- sárgarépa, zöldség, zellerszár, póréhagyma, krumpli (jöhet bele még padlizsán, cukkini is, ha akad otthon)
- vaj
- zöld fűszerek (petrezselyem, zeller, majoranna )
Ez a recept is hamar összeállt, feldaraboltam a zöldségeket vékony szeletekre, összekevertem, és beletettem abba a tálba, amibe sütni szerettem volna (Mari néni, jól viselkedett a tupperes üvegtető a sütőben :)
Kicsi sót szórtam rá.
A lazacokat megmostam, a bőrös feléről lekapartam a pikkelyeket, és leitattam a vizet róluk. A vajat összekevertem a zöld fűszerekkel és egy kis sóval. Ezzel mindegyik szelet lazacot alaposan bekentem.
Ráhelyeztem a zöldségek tetejére, és betoltam a sütőbe. A répa volt a gyenge láncszem a történetben, az nem akart megpuhulni a többiekkel egyszerre, de nem is volt baj, hogy kicsit frissebb maradt. Tálaláskor került rá egy kis citromlé, és nagyon ízletesre sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése