2013. március 1., péntek

Hétvégi puncstorta?

Mindig azt gondoltam, hogy a puncstorta egy nagggyon bonyolult dolog :)
De rá kellett jönnöm, hogy a bonyolultsága maximum a borításában rejlik, azt pedig ahány recept, annyiféleképpen lehet elkészíteni. Na jó, magát a puncstortát is:)

Ami alapján én sütöm, a következő összetevőket igényli:

- 6 tojásból kerek piskóta (6 tojás, 6 lapos ek cukor, 6 púpos ek liszt, késhegynyi sütőpor)
 - 4 evőkanál rum
- 1 dl tej
- vérnarancs aroma
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor 
- 2 evőkanál kakaópor

- 1 dl feketekávé 
- 10 dkg vaj 
- 5 dkg durvára vagdalt dió
- 6-7 dkg mazsola 
- 5 dkg málnalekvár vagy ribizlilekvár

fondanthoz:


- 1 ek zselatin
- 6 ek víz 
- 1 ek vaj
- 2 ek méz 
- porcukor, amennyit felvesz (kb. 500-700 g)
A piskóta elkészítése:

Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét elkezdjük felverni néhány csepp citromlével, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Lassan kezdjük keverni, hogy minél levegősebb legyen a tészta. Ha jó kemény és sima a hab, egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Minden sárgával verjük kb. két percig a habunkat. Ha ez megvan, akkor a szitált, sütőporos lisztet is hozzáadjuk apránként, ezt már inkább ne robotgéppel, hanem fakanállal vagy szilikon keverővel végezzük szépen lazán, de alaposan elkeverve, hogy egynemű legyen a massza. A piskótánál arra érdemes figyelni, hogy a tortaformának csak az alja legyen kikenve, erre kerüljön a sütőpapír, és ha beleöntöttük a masszát, az oldalára húzkodjuk fel a tésztát. Így egyenletesen fog felemelkedni (reményeink szerint:) Ne ütögessük, rázogassuk a masszát, hanem gyorsan kerüljön a sütőbe, hogy ne menjenek ki a levegőbuborékok belőle, mert akkor nem lesz szép, magas a piskótánk. A sütő előmelegített sütő legyen, kb. 200 fokos, de az első 10 perc után vegyük vissza  a hőmérsékletet 170-180 fokra. Érdemes kicsit kitámasztani a sütőajtót, hogy a gőz el tudjon távozni. kb. 30-35 perc alatt sül meg, de figyelgessük, ha nagyon barnul tegyünk rá sütőpapírt.

Ha kész a piskóta, és kihűlt, akkor kezdődik a móka:) Le kell vágnunk a tortánk tetejéből egy kb. 1 cm vastag szeletet. Mi azt a puncstortát szeretjük, ami jóformán csak töltelékből áll, ezért nálunk ez annyira vékony szelet, amennyire csak lehet :) Ha ez megvan, ki kell kaparni a torta belsejét, úgy hogy maradjon szintén egy pereme körben a tésztának (nálunk ez is karcsú, de vigyázzatok, ha nagyon vékony, akkor kidőlhet!)
Az 1 dl tejbe elkeverünk 2 ek rumot és a vérnarancs aromából néhány cseppet. Javasolnám, hogy helyezzük vissza a kapcsos tortaformánkba a tortát, és  locsoljuk rá a keveréket, jusson a szélére is mindenképpen. A kikapart süti lesz a töltelék alapja, ezért ezt egy tálba apróra csipkedjük. Egy olyan tálban, amit gőz fölé tudunk majd tenni, keverjük el a tojást a porcukorral, a kakaóval, a kávéval és a maradék rummal. Tegyük gőzfürdőbe és kevergetés közben várjuk míg besűrűsödik. Ha ez megvan, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, a mazsolát és a vágott diót. Kóstoljuk meg és ha kíván még egy kis rumot, ne sajnáljuk :) 
Ezzel a masszával töltjük meg a tortánkat, egyengessük el, és tegyük rá a levágott lapot. A tetejére felforrósított lekvárt kenjünk, én az oldalára is szoktam, mert ez megfogja a majdan rákerülő fondantot. Így szokott pihenni a torta egy éjszakát, mert a fondantnak is kell minimum hat óra míg felhasználhatóvá válik.
A torta bevonata lehet cukormáz, vagy fondant, nekem az utóbbi volt a szimpatikusabb megoldás, ezért ezzel készítem inkább.

A fondantot a falusi libák http://falusilibak.blogspot.hu/search/label/fondant oldalán leírtak alapján készítettem el, és igaz az utolsó szóig, amit a lányok állítanak ezzel kapcsolatban. Csináltam én is roszogósat, mert lusta voltam átszitálni a porcukrot, meg mert nem bírtam eléggé megdolgozni. Erre érdemes egyébként bevonni a család erejét, a férjet vagy a fiúgyermeket :)
Szóval gyorsan az összeállítása: 
A zselatint és a vizet összekeverni egy tálban, felmelegíteni, majd hozzáadni a mézet és a vajat. Újra összemelegíteni, hogy egyneművé váljon a cucc. Ha ez megvan, kb. 300 g porcukorba öntjük és kanállal összekeverjük, ekkor lehet színezni is, és folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Sajnos nekem nem bírja a robotgépem ezt a masszát, túl sűrű neki, ezért mikor már kanállal nem lehet keverni, kénytelen voltam kézzel átgyurmázni. Akkor jó, ha még ragacsos, de nem túl lágy. Nálam a 700 g cukor még sosem ment bele. Ha kész, folpackba, porcukrozva betesszük a hűtőbe minimum 6 órára. Mivel nagyon meg tud keményedni, ismét szükség lehet férfi szaksegítségre az átgyúráshoz:) Érdemes vajas kézzel dolgozni vele, azzal egész jól működik. Ha jól át lett dolgozva, akkor jöhet a nyújtás. Keményítőt lehet alászórni, akkor nem tapad le. Szerintem elég könnyen lehet vele bánni, kimondottan jobb, mint marcipánt nyújtani.
Ha megfelelő méretűre sikerült nyújtani, egyszerűen át lehet helyezni a tortára, a tetejéről kezdeni a simítást, és levágni körbe a torta aljánál. A maradék cukormasszából az ügyesek gyárthatnak mindenféle díszeket, gyerekeket bevonva igazán jó program. Színezni is lehet tovább, persze figyelni kell, hogy ne áztassuk nagyon el, de kis porcukorral lehet javítani akkor is az állagot.
És néhány kép az eredményről:
ez a leginkább puncstorta kinézetű puncstorta a nagyinak :)
ez pedig a gyerekek által óhajtott  és díszített  változat:)


Ta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése