2013. február 28., csütörtök

Buci burger

Mióta letiltottam a családot a gyorséttermi hamburgerekről, jól érezhető űr keletkezett a lelkivilágukban, ezért kifejlesztettem az itthoni hamburgert. 

Először is kerestem egy hamburger zsemle receptet: 
http://www.nosalty.hu/recept/hamburger-zsemle-sos-hamburger-buci-4

Hozzávalók:
  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 20 g olaj
  • fél tojás
  • 50 g joghurt
  • 25 dkg sima liszt (tönköly fehér liszt)
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg élesztő
A tej felében felfuttattam az élesztőt a cukorral. Egy tálba tettem a többi hozzávalót (a joghurtot nem mértem, érzésre adtam hozzá), majd beletettem a megkelt élesztős tejet. Lazán összedolgoztam, lisztes deszkára borítottam és négy felé vágtam.

Szép kerekre formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. A megmaradt tojással elkevert kis vízzel megkentem a tetejüket, megszórtam a magokkal, majd 60 fokra állított sütőben fél óráig kelesztettem. Az idő letelte után újra megkentem tojással, óvatosan, nehogy összeessenek a bucik, és a hőfokot 220 fokra tettem. Így sütöttem még 20 percig. Mivel légkeverésre kapcsoltam, pórul jártam: a kelleténél jobban megpirult a teteje.


Míg sült a buci, bekevertem a hamburger húst is. Ezeket tettem bele:

  • 1/2 kg sertés-marha darált hús
  • kis fej hagyma
  • 4 ek bio ketchup
  • 2 ek bio mustár
  • 1 tojás
  • bors 
Jól összegyúrtam a hozzávalókkal húst, gombócokat formáztam, majd jól kilapítottam, és forró kókuszzsírba tettem. Na, itt jött a bibi, mert valami elkezdett benne megégni, szerintem a mustár/ketchup kombó lehetett a bűnös. Ezt folyamatosan pecáztam a zsírból. Végül persze megsültek a husik, és finom is lett, de azért az összetételén még kísérletezgetek, hogy legközelebb ne égjen semmi sülés közben. 
A végeredmény mesés, a hamburger zsömle isteni, és a hús is finom. A lányaim mondták is, hogy soha többé nem akarnak majd innen-onnan hamburgert enni, mert ennél nincs finomabb. Ennél nagyobb elismerés nincsen :)


 Bo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése