2013. február 11., hétfő

A kókuszzsír

Ahogy már láthattátok, a főzéseink-sütéseink alkalmával elég gyakran használjuk a kókuszzsírt, sőt, nálam szinte teljesen  kiváltotta az étolajat. Ennek több oka is van, próbálom értelmesen összefoglalni őket.
A kókuszzsírt a kókusz húsából nyerik ki, vegyi eljárást nem alkalmazva. Kapható belőle szűrt és szűz változat. A szűz kókuszzsír enyhe kókuszillatú, drágább, ezt inkább bőrápolásra használják, de természetesen főzni is lehet vele, de mi még nem próbáltuk ára miatt :) A kókuszzsír szobahőmérséklet alatt (24-25 fok) olyan állagot vesz fel, mint a hagyományos sertészsír. E fölött a hőmérséklet fölött folyékonnyá válik, ezért olvashatunk róla hol olajként, hol zsírként. Szerkezetét tekintve a zsírokhoz hasonlít inkább, telített zsírsavai miatt, amiket 92 %-ban tartalmaz (a sertészsír csak 50 %-ot), emiatt sokáig támadták is, hogy nem egészséges. Mivel a telített zsírok elzárják az érfalat, szív- és érrendszeri betegségek előidézője lehetnek.
A zsírokat, olajokat azonban nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített, telítetlen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak-e, hanem számít a bennük található zsírsavak szénláncának hossza is, ami a zsíroknál hosszú, a kókuszzsírnál pedig közepes. Emiatt pedig a kókuszzsír emésztéséhez nincs szükség enzimre, ami azért is fontos, mert tehermentesíti a hasnyálmirigyet, epehólyagot.
Emellett a kókuszzsír tartalmaz még laurinsavat, mely antibakteriális hatással bír és immunerősítő. Ez a laurinsav még megtalálható az anyatejben is 3,5 %-ban, ehhez képest a kókuszzsírban 43 %-ban!
A hagyományos növényi olajokat nem lenne szabad többször felhasználni, mert már az első hevítés alkalmával rákkeltő anyagok keletkeznek benne.
A kókuszzsír ezzel szemben többször is felhasználható, mert stabil szerkezetének köszönhetően nem oxidálódik, nem keletkeznek benne mérgező anyagok hevítés hatására sem.
Én azt tapasztaltam, hogy az ebben sütött ételektől nem fáj a gyomrom, ami sajnos az olajos dolgoktól elég gyakran szokott, többek között ezért is álltunk át a kókuszzsírra.
Jótékony hatásaival segít a fogyókúrázóknak is, a többi zsiradék lebontását, elégetését gyorsítja.
A vékonybélből közvetlenül felszívódik, így nem vesz részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódik a a mozgást végző vázizmokban. Nem okoz ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében.
Ez egy tömör összefoglalója a kókuszzsír hatásainak, igazából sehol nem találtam ezidáig negatív dolgokat róla, csak pozitívumokat.
Talán az ára szólhatna ellene, de ha azt vesszük, hogy többször felhasználható és egészséges, azt hiszem ennyit megér.
Próbáljátok ki Ti is! :)

Ta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése