Az alap recept az edenkert.hu-ról származik, de igazából Ta készítette el elsőnek kettőnk közül. Sőt, már sokadjára tette meg, mikor úgy döntöttem, hogy ennek én is nekivágok. Tudni kell, hogy nem igazán bírom a pepecselést, ezért nálam már a recept kiverte a biztosítékot, ami kinyomtatva, képek nélkül, apró betűkkel szedve is 2 oldal volt. Az elkészítése körülbelül 2,5-3 órát vett igénybe. Mondhatnám, hogy megérte, de mindez nézőpont kérdése...
a tésztához:
- kb. 200 gramm Zab álom zabkeksz (azért ez, mert ebben találtam a legkevesebb vacakot)
- kb. 114 gramm vaj.
a töltelékhez:
- 500 gramm szobahőmérsékletű, teljes zsírtartalmú mascarpone
- 100 gramm fehér kristálycukor
- 1,5 kiskanál teljes kiőrlésű liszt
- 2,5 szobahőmérsékletű tojás
- 40 ml habtejszín
- 1/2 kiskanál citromhéj
- 1/2 zacskó vaníliás cukor
a teteje:
- 450 gramm fagyasztott erdei gyümölcs (kiengedve)
- 3 ek méz
- 4 zselatinlap
A kekszet összedolgoztam a megolvasztott vajjal, és egy kókuszolajjal kikent 23 centi átmérőjű, csatos tortaformába nyomkodtam egyenletesen, a szélén pedig körülbelül 2-2,5 centi magasan. Én jó erősen belenyomkodtam, volt is egy kis problémám az első szelet kivételével :) A tortaformát a töltelék elkészítéséig hűtőbe tettem.
A tölteléket egy nagyobb tálban készítettem el. Beletettem a mascarponét, a cukrot és a lisztet. Ezt közepes fokozatúra állított robotgéppel vertem egyenletesre (kb. 2 perc alatt). A közepes fokozatra azért van szükség, hogy a töltelék ne legyen tele légbuborékkal. Ehhez adtam egyenként a tojásokat, mind a két és felet:) és tojásonként kb. 30 másodpercig vertem. Lekapartam a tál szélére került tésztát, hozzáadtam a habtejszínt, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Addig kevertem, míg teljesen össze nem állt a tészta, amíg szép sima nem lett. Elővettem a sütőformát, és beleöntöttem ezt a masszát.
A sütőformát muszáj bele tenni egy nagyobb tepsibe, mert különben a mascarpone leve belecsurog a sütő aljába, és akkor sokat, nagyon sokat kell takarítani a bravúr után!!
15 percig sütöttem 177(!) fokon, majd 120 fokra kellett tekerni az edenkert.hu szerint (ez be is vált), és úgy sütöttem további 90 percig.
Amikor kivettem, ha kicsit megmozgattam a formát, a torta közepe még mozgott, és ez így is van jól!
Félretettem a tortát, és nekiálltam a tetejének Ta ötlete alapján. A gyümölcsöt leturmixoltam, aztán egy szűrőn átpasszíroztam (na, ez utálatos dolog), majd beletettem egy lábosba, majd a mézzel együtt megmelegítettem. Alacsony hőfokra állítottam a főzőlapot, és beletettem az egyenként előre beáztatott zselatinlapot. Összefőztem (nem forraltam), majd hagytam kissé kihűlni, addig, amíg el nem kezdett picit szilárdulni. Ekkor ráöntöttem a torta tetejére, ami ekkor már szépen besüppedt a közepén, kis vályút képezve, csakis erre a fenséges mázra vágyva.
Bár azt írják, lefedetlenül kell betenni a hűtőbe, én erre eredendően képtelen voltam, őrült-gyanús higiénia mániám miatt, szóval szépen lefedve ment éjszakázni. Másnap fogyasztottuk, és a szerencsés kóstolók azóta is imáikba foglalják ezt a tortát.
Állítólag fagyasztható is, de ezt nem próbáltam (mertem volna lefagyasztani, menten felkoncoltak volna:)
Bo
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése