2013. február 21., csütörtök

Tarte Tatin

Szerettem volna almáspitét sütni, de nem volt kedvem a bevált receptemhez. Ezért aztán körülnéztem az interneten, és erre a tarte tatinra esett a választásom a mézesmadzag című blog alatt.
Nem túl bonyolult recept szerencsére :)
Hozzávalók:
a tésztához:

150 g liszt- ez most tönköly fehérliszt volt
1,5 ek barna cukor
1 tk só
75 g hideg vaj
2 ek kókuszolaj
3-5 ek hideg víz


Ezeket gyorsan összedolgoztam egy kis golyó formára, és betettem fóliában a hűtőbe fél órára.

töltelékhez:


1,5 kg almát írt a recept, én 4 nagyobb almát hámoztam
75 g vaj
180 g barna cukor
2 citrom leve- nekem csak 1 citromom volt meg egy narancsom :)

Amíg a tészta pihent a hűtőben, addig került sor a töltelék elkészítésére. Meghámoztam az almákat, nagyobb gerezdekre vágtam. A vajat felolvasztottam a tűzhelyen, és rátettem a cukrot, hogy megkaramellizálódjon.
Mikor már szép aranybarna lett, rádobáltam az almákat, a citrom-narancslevet, és fedő alatt hagytam párolódni. Ez kb. húsz percig tartott. Megvártam míg elfőtte a nedvességet és levettem a tűzhelyről.
Beleborítottam egy kapcsos tortaformába, kicsit hagytam hűlni, majd a hűtőből elővettem a tésztát is.
Kinyújtottam lisztezett deszkán, és ráhelyeztem az almákra. Kicsit nagyobbra nyújtottam, és betűrtem a tésztát az alma és a tortaforma közé. Kicsit megszurkáltam villával és mehetett a sütőbe. A tészta eléggé szakadós, annyira nem lényeges mert ez kerül alulra, de azért ne legyen nagyon lyukas:)
A sütőt 200 fokra melegítettem, kb. 10 percig sütöttem ezen a hőfokon, aztán visszavettem 180-ra. Nagyjából fél órát sült, de ez ugye sütőfüggő mindig. Aranybarna volt, amikor kivettem.
Készítettem hozzá egy kis vanília habot is, de ez még kísérletezésre szorul :)



Ta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése