Az idei farsangi szezon alatt is sütöttem fánkot. Úgy amúgy is szoktam, de idén nem voltam túl türelmes, ezért leegyszerűsítettem a dolgot.
Íme a hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 2 ek cukor
- 5 dkg élesztő
- 6 db tojás
- 2 ek olvasztott kókuszzsír
- 70 dkg fehér tönkölyliszt
A sütéshez:
- kókuszzsír
1 dl langyos tejben és egy kiskanálnyi cukorban megfuttattam az élesztőt. Egy nagyobb tálba mértem a lisztet, a tojásokat, a kókuszzsírt és a maradék tejet meg cukrot. Mikor szépen felfutott az élesztő beleöntöttem, és mindenféle fakszni nélkül jó alaposan összedolgoztam. Itt megjegyzem, hogy ez maximum 2 perc lehetett.
Lefedtem, megvártam míg alaposan megkel (kb 15 perc), kiborítottam lisztezett deszkára, kézzel ujjnyi vastagságúra lapítottam.
és egy keskenyebb szájú pohárral kiszaggattam, majd mindkét oldalába középen belenyomtam az ujjamat.
Lisztezett deszkára tettem a kiszaggatott darabokat, majd vártam újabb 15 percet. Egy mélyebb serpenyőben felolvasztottam annyi kókuszzsírt, ami a kiszaggatott, megkelt fánkok feléig ér, jól felhevítettem, majd visszavettem a közepesnél kicsit magasabb hőfokra. Nálam 9 fokozat van, ezért a hatos és a hetes közé állítottam.
Bepakoltam a fánkokat az olajba és szép aranybarnára sütöttem mindkét oldalukat.
Finom házi sárgabarack lekvárral tálaltam.
Bo
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése